5 продуктів для зменшення хронічного болю

5 продуктів для зменшення хронічного болю

(Мелісса Фінлі)

Коли ви страждаєте від хронічного болю, про те, що їсти, ви можете думати далеко не завжди. Ваш день сповнений дискомфорту, тому приготування їжі не здається вам цікавим. Однак продукти, які ви вживаєте, можуть мати велике значення для лікування майже будь-якого захворювання, навіть хронічного болю.

Оскільки 20% населення планети щодня страждають від хронічного болю, важливо розуміти, що їжа - це ліки. Те, що ми їмо щодня, може покращити або погіршити наші симптоми. Їжа - це не лише джерело палива для вашого організму, але й основний спосіб доставки поживних речовин до багатьох складних систем, необхідних для вашого функціонування.

Хоча у вас може бути кілька стратегій управління болем, те, що ви їсте, повинно бути одним з ваших пріоритетів. У поєднанні з фізичними вправами, ліками, харчовими добавками та альтернативними методами лікування їжа може суттєво змінити ваше щоденне самопочуття.

Член медичної консультативної ради MedShadow та зареєстрований дієтолог Елісон Асерра, MS, RDN, пропонує чотири стратегії харчування, які ви можете розглянути в якості лікування хронічного болю.

"Хронічний біль часто виникає через запалення та окислювальний стрес в організмі, - каже Асерра. "Запалення - це реакція організму на травму. Окислювальний стрес виникає, коли в організмі накопичується занадто багато нестабільних молекул, які називаються вільними радикалами, що може спричинити пошкодження клітин і з часом призвести до різних проблем зі здоров'ям. Хороша новина полягає в тому, що ми знаємо, що існує зв'язок між тим, що ми їмо, і запаленням та окислювальним стресом".

1. Оберіть протизапальну дієту
2. Зосередьтеся на продуктах, багатих на антоціани
3. Включіть у свій раціон куркумін
4. Додайте зелений чай
5. Обмежте або уникайте глютену

Зміни у вашому раціоні можуть допомогти

1. Виберіть протизапальну дієту

Розглядаючи харчування в цілому, Асерра заохочує людей з хронічним болем звернути увагу на протизапальну дієту.

"Це не стільки дієта, скільки спосіб харчування, який включає продукти, що можуть зменшити хронічне запалення", - каже вона. Цей стиль харчування включає "достатню кількість фруктів і овочів, корисних олій, жирної риби, горіхів і насіння", водночас обмежуючи і "не забуваючи про червоне м'ясо, доданий цукор і оброблені продукти".

Для отримання ідей протизапальних рецептів MedShadow пропонує поради щодо дієти тут.

2. Зосередьтеся на продуктах, багатих на антоціани

Не дозволяйте великому, дивному слову збити вас з пантелику.

"Антоціани - це клас антиоксидантів, які безпосередньо борються із запаленням, одночасно зменшуючи окислювальний стрес, пригнічуючи вироблення запальних сполук", - говорить Асерра. Вона зазначає, що, обираючи фрукти та овочі, тим, хто страждає від хронічного болю, слід пам'ятати про антоціани, які містяться в кожному з них. "Ці потужні антиоксиданти також нейтралізують шкідливі радикали, які можуть сприяти окислювальному стресу".

Де можна знайти "продукти, багаті на антоціани" в продуктовому відділі?

"До таких продуктів належать червоні, фіолетові та сині фрукти й овочі", - каже Асерра, який рекомендує включати в щоденний раціон чорницю, полуницю, ожину, вишню, червоний виноград, червону капусту, баклажани та редиску.

3. Включіть у свій раціон куркумін

Куркумін - основний активний компонент куркуми. Куркумін не лише надає спеції жовтого кольору, але й має протизапальні властивості, що робить її ідеальним засобом для лікування низки захворювань.

Асерра каже, що ці сполуки можуть "зменшити біль і збільшити діапазон рухів". Хоча вони вивчалися в основному для лікування остеоартриту, ці ж протизапальні властивості можуть допомогти і тим, хто страждає від хронічного болю.

4. Додайте зелений чай

Асерра каже, що дослідження показали, що екстракт зеленого чаю зменшує біль і покращує функцію колінних суглобів у дорослих, особливо у тих, хто страждає на остеоартрит. Ці ж ключові переваги можуть також допомогти людям із запальними причинами хронічного болю.

Асерра каже, що ще одне довге і дивне слово може бути ключем до цього явища: Епігаллокатехін (ECEG). На щастя, вам не потрібно вимовляти його тричі швидко, щоб воно подіяло! Натомість ця потужна сполука знову ж таки є антиоксидантом з протизапальними властивостями.

5. Обмежте або уникайте глютену

"Глютен може сприяти запаленню", - каже Асерра. Вона зазначає, що особливо важливо зменшити кількість глютену для тих, хто має чутливість або непереносимість глютену - риса, яка все частіше зустрічається у людей.

"Глютен - це білок, який міститься у пшениці, ячмені, житі та їхніх похідних, - каже Асерра. "Навіть люди без целіакії, аутоімунного розладу, який вимагає усунення глютену, можуть відчувати нецеліакічну чутливість до глютену, при якій вживання глютену може викликати різні симптоми, в тому числі запалення".

Зміни в раціоні можуть допомогти

Хоча сама по собі протизапальна дієта не може повністю усунути хронічний біль, вона може бути корисною у поєднанні з іншими модифікаціями способу життя. Acerra заохочує пацієнтів також стежити за своїм емоційним станом, оскільки біль від емоційно травматичних подій часто може маніпулювати їхнім самопочуттям.

Источник : https://medshadow.org/