Україна разом з Єврокомісією планує створити стратегічний запас ліків на випадок надзвичайних ситуацій

В умовах повномасштабної війни ризик виникнення надзвичайних станів, пов’язаних з епідемічною небезпекою, є вкрай високим. А внаслідок захоплення російськими війська Запорізької атомної електростанції значно підвищились ризики радіаційної та ядерної небезпеки. Тому Україна разом із європейськими партнерами розбудовують спроможну систему реагування на надзвичайні стани.

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Сергій Дубров під час виступу на конференції Управління Європейської комісії з питань готовності та реагування на надзвичайні ситуації у сфері охорони здоровʼя (HERA).

«У рамках пакетів медгарантій в Україні запроваджено контактування 193 медзакладів, які потенційно будуть надавати допомогу за надзвичайних ситуацій будь-якого походження. Також у ПМГ включено забезпечення цих закладів переліком першочергово необхідних лікарських засобів. Єврокомісією було напрацьовано орієнтовний табель та перелік лікарських засобів і медичних виробів на випадок надзвичайного стану. Ми звертаємось до колег із Єврокомісії щодо можливості опрацювати цей список для реалізації положень, визначених табелями схвалених Єврокомісією в нашій країні», – зауважив Сергій Дубров.

Також на зустрічі сторони обговорили питання створення стратегічного запасу лікарських засобів на випадок надзвичайної ситуації будь-якого походження.

За матеріалами moz.gov.ua